Loading...
Ekofrisörtjänster2019-02-05T11:28:06+02:00

Ekofrisörens tjänster och behandlingar

Som utbildad ekofrisör erbjuder jag hårvårdstjänster som energiklippning, växtfärgning, vårdbehandlingar och indisk huvudmassage. De ekologiska hårvårds tjänsterna avviker från de traditionella med sitt helhetstänk och prioritering av hälsa och miljö. I utförande av behandlingarna används rena, naturliga råvaror som lera och växtfärg helt utan kemiska tillsatser. Vi strävar till att hitta hållbara och naturliga lösningar till ett friskt och välmående hår som du trivs och mår bra i utan att belasta naturen eller kroppen. Till hemförsäljning erbjuds ekologiska och naturkosmetikcertifierade produkter.

Ekofrisör tjänsterna utförs på Roots&Color i Jakobstad var jag är verksam ekofrisörföretagare. Roots&Color finns på facebook och instagram, där kan du följa salongens aktuella händelser och erbjudanden.

Energiklippning

Energiklippning är som bäst en holistisk behandling för hela kroppen, den är avslappnande och skapar en känsla av balans. Här arbetar Ekofrisören utgående från sitt tekniska yrkeskunnande men får ge lika mycket utrymme för känsla och intuition, vilket gör varje klippning unik och personlig. Med en energiklippning så strävar vi till att lyfta fram hårets egen styrka utan någon form av manipulation. Detta innebär att stylingprodukter används inte, håret klipps nytvättat och i och med frekvent kammande är det torrt när det är klart och därmed undviks också statisk behandling, fön. Med kamningstekniken vill man hjälpa fram hårets naturliga kraft genom att lyfta dess egen tyngdkraft, rörelse , flöde och texture. Man samarbetar med hårets egen riktning och motarbetar inte virvlar, tvärtom. Arbetet sker gärna under tystnad, under klippningens gång kan håret upplevas som öppet och bör behandlas respektfullt för att endast få med sig ren kraft. I energiklipping används endast sax och man klipper hårståret rakt av, hårståna klipps ihop i 90 graders vinkel och man elimeinerar alla hörn och hårda kantter, frisyren ska kännas lätt och harmonisk. Man går i genom håret med kam från flera olika riktningar och det blir en slags ”flow” i rörelsen. Håret kammas om och om igen, det gör att håret kommer rakt ut från hårroten och man kammar bort slaggprodukter likväl som det hjälper blodcirkulationen kring hårrötterna, detta känns ofta väldigt avslappnande. När klippningen är klar känner frisören igenom håret med händerna och kontrollerar att värmen känns jämn och att inga kantter blivit kvar. För att öka energiklippningens potential gör man gärna en indisk huvudmassage först. Klippningen går bra att utföra i alla slags hår längre än ca 2cm. Hur mycket som klipps och i vilken modell diskuterar går vi igenom innan klippningen.

Roots&Color , Herrholmsgatan 15  Jakobstad tel 044 2424816

Indisk huvudmassage

Indiska Huvudmassagens historia bottnar sig i den tusen år gamla traditionen  av  holistisk vård ”livets vetenskap”. Det är en djupt avslappnande och angenäm upplevelse. Massagen är ett hantverk och utvecklas till en egen handstil, vilket betyder att det är en helt ny upplevelse varje gång. Indisk huvudmassage är en traditionell självläkande vårdform. Massagen består av en serie handrörelser på:  Övre ryggen, armleder, axlar, nacke, huvud och ansiktets acu-punkter och muskelfästen, som är varjerande snabba – lugna , lätta – stadiga beroende på individerna. Vi använder ekologisk olja i hårbottnet, tex kokos-, jojoba-, eller sesamolja. Massagen görs till kunden sittande med kläderna på. Det hjälper bland annat till med att:
Stimulerar blodcirkulationen, renar bort slaggämnen, mjukar upp muskelspänningar, ökar rörelser i lederna, motverkar huvudvärk, avstressande för ögonen, påverkar positivt hudens och hårets uppbyggnad, minskar stress, frigör energi, förbättrar koncentrationen, positiv effekt för självkänslan.
Indisk Huvudmassage rekommenderas inte att göra då kunden har en medicinkur pågång, pga dess utrensande effekt. Drick gärna rikligt med vatten under massagedagen!

Roots&Color , Herrholmsgatan 15 Jakobstad tel 044 2422816

Vårdbehandling

Vårdbehandling med Carragen och lera ökar hårets livskraft, gör det friskare, och hjälper tillväxten. Precis som resten av huden och kroppen behöver också håret och hårbotten ibland renas och detoxas. Till detta använder vi olika ekologiska leror, främst grön lera och rasul lera eller också karragentång. Leror har används inom hudvård sedan långt tillbaka i tiden och har många terapeutiska effekter. Lera är anti-inflammatorisk och verkar både  lugnande och läkande för ett irriterar hårbotten. Leran suger åt sig orenheter från huden , peelar bort döda hudceller och hjälper till med att stimulera hårtillväxten. Tex en grön lera inpackning, som består av alg och växt rester med ph värdet 7 passar utmärkt för ett fetare hårbotten med för mycket talgproduktion. Karragen är en återfuktande djuprengöring som lämpar sig speciellt för ett mera behandlat hår eftersom att det effektivt drar ut tungmetaller som förekommit i kemiska produkter och lämnat spår i hår och hårbotten , den är också mera återfuktande. Behandlingarna ger hår och hårbotten nytt liv, håret blir både glansigare och mjukare medan hårbotten effektivt balanseras. Dessa rekommenderas att göra i samband med indisk huvudmassage.

Roots&Color , Herrholmsgatan 15 Jakobstad tel 044 2422816

Växtfärg

Växtfärgning är färgning av hår med 100% ner malda växter, det är det mest naturliga och skonsammaste alternativet för håret och kroppen i djungeln av hårfärg. Växtfärg har ingen färdig färgkarta med ett förbestämt resultat utan varje färgning är unik liksom de använda växterna också är. Växtfärg lägger sig som en hinna ovanpå och stärker hårstrået istället för att tränga in och manipulera hårstråets struktur. Med växtfärg kan man milt ändra, förstärka och lyfta fram hårtoner, det går bra att ändra mörkhetsläge med 1-3 grader. I ett ljust hår ger den vacker klarhet och glans. Växtfärgen kan dock inte bleka eller ljusa upp ett hår. I växtfärg används tre olika växter som blandas sinsemellan för önskad nyans, dessa är ; henna, cassia och indigo, som sedan blandas med kokt vatten. Innan varje växtfärg görs en djuprengörande lertvätt varav färgmassan appliceras i vått hår, verkningstiden är lite längre, ofta ca 1 timme, färgar man hemma kan man bra låta det sitta i fast hela kvällen. Färgar man håret i en varmare ton rekommenderas indisk huvudmassage först, det förstärker blodcirkulationen och ger kraft åt det röda att komma fram. Hållbarheten är olika även om växtfärgen räknas som en permanent färg så är resultaten individuella.

Roots&Color, Herrholmsgatan 15 Jakobstad  tel 044 2422816

Roots&Color

Heidi Stenberg
Dreadlocks Artist & Ecohairdresser
in Jakobstad, Finland

heidi@rootsandcolor.com
+358 (0)44 2422816